Uppdaterad information, 27 mars

De signaler vi från lärarna är att den digitala närvaron är god och att eleverna kämpar på. Vi har förstått att många av elever tycker det är svårt att hinna med och lärarna tar hänsyn till det i sin planering.

Många rykten går, också om skolor, student mm. Vi har bl a hört rykten om att en del skolor skulle skjuta uppstudenten till i höst. Det stämmer inte. Det finns i nuläget inga planer på att ställa in eller flytta studenten eller att förlänga terminen. Men, vi följer noga vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar och vad Utbildningsförvaltningen bestämmer. Hör ni rykten som gör er oroliga så fråga oss med en gång, och var källkritiska!

Eleverna fortsätter alltså att studera på distans men vi planerar för vissa undantag. Det är nödvändigt för att inte ställa till det för mycket för våra elever. Eftersom det inte blir några nationella prov i vår kommer vi behöva andra sätt att examinera eleverna på, antingen digitalt eller genom prov i skolan. Lärarna arbetar febrilt med att komma på bra sätt att lösa det utan att eleverna kommer hit, men det går inte alltid.

Vi behöver göra några undantag fast det är sagt att gymnasielever ska bedriva undervisning på distans. Coronaviruset är ett problem, stress och psykisk ohälsa är andra och vi behöver parera alla problem. Vi tycker i nuläget att det är viktigt att vi inte skjuter fram saker och därmed skapar en orimlig studiesituation i slutet av terminen. Det finns i dagsläget möjlighet att göra undantag och fortfarande bedriver hela grundskolan undervisning som vanligt. I Stockholms stad har vi gymnasierektorer ett mandat att ta in mindre grupper elever när vi anser det nödvändigt, för att inte orsaka framtida problem.

Hoppas att ni alla lyssnade till Statsministerns tal till nationen i söndags. Han var tydlig och vi hoppas att ni förstår att vi alla var och en behöver bidra till att minska smittspridningen, även om det är tråkigt och innebär en del uppoffringar.

Utbildningsminister Anna Ekströms talade i veckan i två minuter till alla gymnasieeleverna i landet, lyssna gärna på det.

Trevlig helg!
Catrine och Magnus