Teknikstöd i skolan

Lathundar till talsyntesprogram och rättstavningsprogram i svenska och engelska

Dessa program finns på skolans alla elevdatorer.

Inläsningstjänst - Alla elever som önskar kan få tillgång till inlästa läromedel. Kontakta specialpedagogerna Marie Bäcklinder Setterlund (Na och Sam), eller Sandra Trybom (Ek och SPRI).

Legimus - Legimus ger dig som har dyslexi eller andra dokumenterade svårigheter tillgång till inläst skönlitteratur. Kontakta skolans bibliotekarie Einar Spetz.

ClaroRead - Ett talsyntesprogram med många funktioner som t ex inbyggd ljudning, utökat stöd för OpenOffice, ordprediktion, homofonkontroll, OCR-skanning med senaste omnipage-motorn, röster och språk.

Stava Rex - Stava Rex rättar grava stavfel (t.ex. ”skonalist” - journalist) och reder ut skillnaden mellan lättförväxlade ord (t.ex. ”han-hann”) genom att visa orden i exempelmeningar. Flera slags grammatikfel, samt sär- respektive sammanskrivningsfel rättas också. Stava Rex rättar text i hela Officepaketet.

SpellRight - SpellRight rättar fel, som djöni (journey) och cwater (quarter) och hjälper till att skilja mellan lättförväxlade ord, t ex their/there/they're genom att visa orden i exempelmeningar. Flera slags grammatikfel rättas också. SpellRight rättar text i hela Officepaketet.

Specialpedagoger

Marie Bäcklinder Setterlund